Tableau ile yaklaşık bir sene önce, partner’lık sürecimizin başlangıcında tanıştık. Tanıştığımız ilk günden itibaren Tableau bizde veriye karşı ekstra bir merak duygusu ve araştırma isteği yarattı. Daha önce çok fazla BI aracı kullanım tecrübem olmamasına rağmen Tableau yetkinliğimin oldukça çabuk geliştiğini fark ettim ve kendimi Tableau Desktop 10 Qualified Associate sınavı ile test etmek istedim.
Tableau’nun Desktop ve Server ürünleri için iki farklı sertifikasyon tipi var. Sertifikasyon süreci ile ilgili detayları şu linkten elde edebilirsiniz : https://www.tableau.com/support/certification
Sınava Loyalist Exam Services web sitesi üzerinden online katılınıyor. Aynı web sitesi üzerinden sınav ücretini ödedikten sonra, kendiniz için uygun bir gün ve saate sınav randevusu almanız bekleniyor.
Nasıl hazırlandım?
Açıkçası sınava hazırlanma anlamında özel bir çalışma veya hazırlık sürecim olmadı. Özellikle son 6 aylık süre zarfında, çoğunlukla boş vakitlerimde bir hobi aktivitesi olarak yaptığım ve sınav sorularını cevaplayabilmeme imkan sağlayan çalışmalarımı şöyle sıralayabilirim :
- Tableau web sitesinden paylaşılmış ve boş vakit buldukça ara ara izlediğim eğitim videoları (https://www.tableau.com/learn)
- Tableau Public’te paylaşılmış tasarımları incelerken edindiğim bilgiler (https://public.tableau.com/)
- Deneme yanılma yöntemiyle Tableau Desktop üzerinde yaptığım analiz ve görsel oluşturma çalışmaları
- Tableau Help portali üzerinden Tableau Desktop kullanımı ile ilgili paylaşılmış bilgiler (https://www.tableau.com/support/help)
- 150.000 aktif Tableau fanatiğinin katkı sağladığı Tableau Community forumundaki kullanıcı paylaşımları, tartışmalar (https://community.tableau.com/)
- Tableau Software‘in Linkedin hesabından paylaşılan duyuru, makale ve kullanıcı deneyimleri
Sınav ortamı
Sınav ortamıyla ilgili en büyük soru işareti nereye bağlanacağım, nereye tıklayacağım, sınava nasıl başlayacağım gibi detaylardı. Caligo’daki Tableau gurumuz Mehmet James Bayburt‘un Tableau Desktop ve Server sınavlarına girmiş ve sertifikalarını çok daha önce almış olmasının çok faydası oldu. Sınav günü tecrübesiyle ilgili kendisinden ve bloğunda paylaştığı bilgilerden oldukça faydalandım : http://www.djames.net/BIBlog_Entries/My-Tableau-Desktop-Associate-Certificate-Exam-Experience
Özetle sınav randevusu bilgilendirme mailinde gelen adımları takip ederek bir sanal makineye bağlanıyorsunuz. Karşıda sizi kameradan takip eden bir gözetmen var ve kendisi ile İngilizce konuşarak veya chat ekranından yazışarak anlaşıyorsunuz. Gözetmen kameradan fotoğraflı bir kimlik göstermenizi, bulunduğunuz ortamın sınava uygun olduğunu teyit için kamerayı 360 derece çevirerek kendisine sınav ortamını göstermenizi istedikten sonra bağlantı gereksinimlerini (internetinizin download ve upload hızı, latency durumu vb) test edip sınavı başlatıyor.
Minimum 4 Mb/sec download hızı, 2 Mb/sec upload hızı tavsiye ediyorlar. Testlerde değerler daha düşük çıkarsa sınava bu şartlar altında devam etmek istediğinizi belirten ifadeyi chat ekranına yazmanızı istiyor. Bende download hızı 10 Mb/sec iken, upload hızı 1.6 Mb/sec idi ve tavsiye edilenden daha düşük seviyedeydi. Bu şartlar altında devam etmek istediğimi belirttim ve herhangi bir performans sorunu veya aksaklık yaşamadım.
2 saatlik sınav süresi boyunca gözetmen sizi kameradan takip ediyor. Herhangi bir sorunuz olması durumunda kendisiyle mikrofon veya chat ekranı aracılığıyla iletişim kurabiliyorsunuz.
Sınav içeriği
Sınavda bir web portali üzerinden 36 soru soruldu. Soru sayısı her zaman sabit ve sınava her girene bu sayıda soru mu soruluyor bilmiyorum.
Cevapları bulmak için genellikle sanal makine üzerinde açtığınız Tableau Desktop uygulamasını kullanıyor, cevapları yine soruların sorulduğu web portali üzerinde işaretleyip bir sonraki soruya geçiyorsunuz. Sınav esnasında sanal makine ortamından kendi bilgisayar ortamınıza dönmenize izin verilmiyor, sınav ortamından internet çıkışı olduğu için takıldığınız yerlerde internet kaynaklarına başvurabiliyorsunuz.
Tableau Desktop pratiği üzerine sorular
Sınavda karşıma çıkan 36 sorunun yaklaşık 20-25 tanesi uygulamalı sorulardı. Yani bağlandığınız sanal makinenin masa üzerinde paylaşılmış bir klasörde bulunan excel dosyalarını, datasource olarak kullanarak size yöneltilen soruların yanıtlarını Tableau Desktop fonksiyonlarını kullanarak bulmanız isteniyor. Bazı soruların cevapları True/False şeklinde iki seçenekli, bazıları klasik tek doğru cevaplı çoktan seçmeli, bazıları ise birden fazla doğru cevabı olan ve tüm doğru cevapları seçmenizin beklendiği sorular.
Uygulamalı sorular genellikle bir kaç adımdan oluşuyordu. Sürükle bırakla bir sonuca ulaşıp, sonra bunları keep veya exclude yapıp başka bir analiz sonucuna ulaşmak gerekiyordu. Örneğin “Toplam satışta ilk 20’ye girmiş müşterileri karlılığa göre sıraladığında, en karlı 5 müşterinin ortalama cirosu nedir?” gibi sorular bolca vardı. Bunun için önce ilk 20 müşteriyi bulup, daha sonra ciroya göre bir sonuç çıkaracak yeni bir analiz yapmak gerekiyordu. Bunun dışında sıklıkla, calculated field’lar yaratmak ve bunları analizlerde kullanmak gerekti. Açıkçası calculated field ihtiyaçları çok kompleks değildi ve hiç zorlanmadan yapabildim. Ancak calculation foksiyonlarını zamanında meraktan epeyce incelediğimi belirtmemde fayda var.
Google ve Genel Kültür soruları
Google sayesinde cevaplanabilecek, “Tableau Reader hangi formattaki dosya tiplerini okuyabilir?” tarzında 4-5 adet soru vardı. Cevabını bilmediğim bir kaç tanesini google’layarak cevaplayabildim. 2-3 soru da Tableau ürünlerinden bağımsız genel kültürle cevaplanabilecek sorulardı. Örneğin “Bullet Chart ne tür bilgileri göstermek için mantıklı bir seçimdir?” sorusunu gördüğümde “Bullet Chart nedir ki?” dedim önce. Sonra google’dan bir bullet chart örneği bulup neye benzediğini görünce direkt şıklara bile bakmadan “Hedef/Gerçekleşen raporlaması” diyebildim. Bu yüzden geçmiş BI tecrübesi de oldukça kıymetli.
Diğer bilgi soruları
Pratik dışı bilgi sorularının da çoğu Tableau Desktop kullanım tecrübesi gerektiriyor. Örneğin “Analytics tabında aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi yoktur?” sorusunun cevabı için Analytics tabını açıp neyin olup neyin olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Ancak Tableau Desktop arayüzüne aşina olmak gerekiyor ki Analytics tabının nerede olduğunu ve nasıl açıldığını aramakla zaman kaybedilmesin.
Görsel sorular
Tableau Desktop’ı da köşe bucak kurcalamış olmak gerekiyor, çünkü uygulamaya ait bazı ekran görüntülerini almışlar ve “Resimde gördüğünüz şey ne için kullanılır?” gibi sorular sormuşlar. Bilgi olarak ne işe yaradığını hatırlayamasanız bile daha önce uygulamayı kullanırken gördüyseniz ve nerede olduğunu hatırlıyorsanız hemen Desktop uygulaması üzerinde ne işe yaradığını test ederek soruyu cevaplayabiliyorsunuz.
Sonuç
Nihayetinde 81/100 puanla minimum başarı puanı olan 75‘i aşarak sınavı başarıyla tamamlamış oldum. Tableau uzmanlığının çok yoğun bir eğitim sürecine ihtiyaç duyulmadan, bir hobi aktivitesi olarak bile kolaylıkla geliştirilebildiğini görmek gerçekten mutluluk verici.