KNIME ile ilgili ilk yazımda ürün ile ilgili kısa bilgilere değinmiştim. Bir süredir yer aldığımız projelerde kazandığım deneyimler, ürün ile ilgili Udemy ve KNIME tarafından düzenlenen eğitimler ile birlikte ürünün kullanımı noktasında kendimi geliştirme fırsatı buldum. Kullanım alanları ve tecrübem de arttıkça bu alandaki sertifika programını incelemeye başladım. KNIME tarafından hazırlanan sertifika programı 4 seviyeden oluşan ve temelden ileri düzeye doğru adım adım ilerleyen bir süreç halinde tasarlanmış.
Level-1 sertifikası için aşağıdaki üç konsepte aşina olmanız bekleniyor.
- KNIME platform hakkında genel kavramlar (Node içerikleri hakkında genel bilgi)
- Data Export/Import
- Data manipulation and aggregation
Diğer seviyeler ise şöyle sınıflandırılmış ;
- Level 2 : Advanved Proficiency in KNIME Analytics Platform
- Level 3 : Proficiency in KNIME Software for Collaboration and Productionizing of Data Science
- Level 4 : Proficiency in KNIME Server Setup, Management and Administration
Sınava girmek için KNIME web sitesinden “eventbrite” sitesine yönlendiriliyorsunuz. Burada sertifika için ödeme yaptıktan sonra size gelen e-posta ile sınava giriş yapıyorsunuz. Gelen linke tıkladığınızda bir web sayfası ile sınavınız başlıyor. Sınav takvimi güncel olarak https://www.knime.com/certification-program adresinde yayınlanıyor.
Sınav 15 çoktan seçmeli ve her soru için 3 dakikada tamamlamanız gereken bir akışla ilerliyor. 3 dakika içinde cevap veremezseniz bir sonraki soruya geçiyor ve sınavda geçtiğiniz sorulara tekrar dönüş şansınız bulunmuyor. Bu arada sınav süreci KNIME Web portali üzerinden bir workflow ile yapılmışa benziyor. Bu da KNIME‘ın vizyonu ve bu konudaki iddiasını tekrar gösteriyor.
Sınavda internet bağlantısı mevcut, KNIME uygulaması açılabiliyor ve dokümanlara erişim için ayrıca bir güvenlik kontrolü bulunmuyor. Sınav başlangıcında sadece kullanılmaması yönünde bir uyarıda bulunarak işin etik kısmını kullanıcılara bırakıyor.
Yer aldığımız projelerde de kullandığımızdan ürünü inceleyip hem de farklı kullanım alanlarını incelemiştim. Ürün ile neler yapılabilir noktasında araştırma yaparken ve örnek projeleri incelediğinizde de vizyonunuzu genişletecektir. Bu ihtiyacınız için de KNIME Hub adında bir portal mevcut. Farklı projeleri indirip hangi teknolojiler ve nasıl bir tasarım uygulanmış inceleyebilirsiniz. Ayrıca daha önce sorulmuş soruları incelemek için KNIME Forum oldukça işime yaradı.
Sorulara geçecek olursam eğer KNIME kullanıp farklı farklı nodelar ile iş geliştirdiyseniz oldukça kolay cevap verebilirsiniz. Açıkçası seviye değerlendirmek için soru setini ben çok beğendim. Ne çok basit ne de en dip köşede kalan soruları soralım gibi bir kaygı hissettirmiyor. Yaklaşık bir 5 dk içinde de sınav sonucunuz mail ile size iletiliyor. ( Aşağıda görselde bana iletilen sınav sonu maili bulunuyor, umarım diğer sınavlar da bu kadar iyi geçer 🙂 )
İlk seviye sertifika için oldukça iyi bir sonuçla tamamladım. Burada KNIME ile ilgilenmemin yanı sıra iş tecrübemin sınava katkısını değerlendirecek olursam belki %15-20 arasında diyebilirim. Yani bu alanda hiç tecrübesi olmayan biri sadece ürünün eğitim dokümanlarına çalışarak ve ürün ile uygulamalar geliştirerek bu sertifikayı alabileceğini düşünüyorum. (Tabi bir yazılım ürünü öğrenme kabiliyeti de gerekiyor.)
Sınav ücretine değinecek olursam 100 € + Vergi ile birlikte 116 € ‘ ya denk geliyor. Bir yazılım ürün sertifikasyonu için makul bir fiyat olarak görünse de güncel kurlar ile birlikte biraz pahalı. Güncel pandemi koşulları nedeniyle şu anda tüm sertifika sınavları online olarak yürütülüyor. Linkten güncellenen sınav tarihleri ve içerik hakkında daha detaylı bilgi de edinebilirsiniz.
Şimdilik ilk sertifika sınavından izlenimlerim bunlar, yenilerine katılmak için çalışmalarım devam ediyor. Yenileri eklendikçe de paylaşmayı planlıyorum. KNIME sertifikasyon sürecine ilgili duyan herkesin soru ve önerilerini bekliyorum.